Årsmøte i fortidslaget 14.02 2024

Nær 40 personer fylte kirkestua i Høyjord i går kveld på lagets årsmøte.

De vanlige årsmøtesakene ble greit gjennomgått og vedtatt.

 Etter en liten kaffepause fikk vi et flott og interessant foredrag av Laila Thorud som nærmest «øste» av sin kunnskap om vevde tepper og kirketekstiler.

 Hun hadde også med seg et bredt utvalg tepper som ble vist fram som eksempel på forskjellige mønster, fargesammensetning og teknikker. Stor TAKK til Laila for et interessant foredrag.

Hilsen leder

Laila Thorrud viste fram og snakket om tepper fra årsskriftet «Tepper og ryer i Andebu kommune» fra 2014, som Fortidslaget ga ut med hennes tekst og bilder.

Dette heftet bruker hun som utgangspunkt for foredraget og forteller om auksjonen i Åsen 1898 som varte i 3 dager. Vi får høre om renning av lin og ullgarn. Garnet var plantefarget, og fargene, særlig svart, kunne blekne mye under rengjøring av garnet med bjørkelut. Som regel sydde de to halvdeler sammen til ett teppe, noe som var en utfordring for å få mønsteret til å passe. De opprinnelige fargene ses best i sømmen på vrangen.

Vi må ikke glemme ryene. De var flosset og pyntet sengene. Fordi de var varme og gode ble de også brukt til å bre over seg i sleden om vinteren eller i fiskebåten. Garnet var opprinnelig av 2/3 kuhår og 1/3 saueull. Ryene ble laget ved å veve og knyte hver annen omgang.

Laila har også laget mange kirketekstiler og har laget messehagler til Andebukirkene. Hun har vevd teppene som har blitt gitt som kulturpriser i Andebu kommune. Kongeparet fikk i gave under sitt besøk i Andebu et Døvleteppe vevd av henne som resulterte i invitasjon til Kongeskipet og en fin samtale med dronning Sonja.

Laila har fått 1. premier på Dyrskuen i Telemark. Jan-Agnar fikk under årsmøtet overrekt i gave fra Laila en løper som hadde fått 1. premie der.

Vi fikk et inspirerende og spennende foredrag!