Møtested for Andebu Fortidslag

Møtesteder:

Fortidslaget bruker til daglig Communalstua på Gulli til sin virksomhet.
Der avholdes styremøter og sekretariatet har sin plass der. Communalstua ligger i tilknytning til Gulli skoletun som i dag er et aktivt skolemuseum. Til større arrangementer og møter benyttes lokaler i Andebu, Høyjord og Kodal.

«Andebu Fortidslag 100 år» i 2001 stiftet 17 desember 1901 Jubileumshefte.

Utdrag fra Andebu Bygdebok.

https://andebu.info/tema/bygdebok/bygningene_pa_andebu_prestegard.htm

«Bryggerhusbygningen, som ble oppført først i 1850-åra i vinkel med hovedbygningen, og kalles «Communalgården»(stua), er det også på tale å rive. Den var kommunens første møtelokale til 1908, da Kirkedepartementet overtok både disposisjonsretten og vedlikeholdet. I 1863 ble Andebu Sparebank etablert i bygningen, Bondelaget («Landboforeningen») i 1867, og Andebu Brannkasse i 1870, Bygningen er i én etasje, den har stående panel og et stort oppløft, som antagelig er påbygd senere. Den har teglstein på taket og et utbygg under oppløftet. Kanskje denne bygning kan bevares. Det er mange minner knyttet til den.

Det gamle stabburet ble revet i 1968/69. I 1949 ble også anlagt trykkvannsanlegg og nytt elektrisk pumpeanlegg; utgiftene ble delt mellom kommunen og Kirkedepartementet. Ellers har det i de senere år vært foretatt en rekke større og mindre reparasjoner. Ny silo er bygd, og betydelige arealer drenert. Ny forpakterbolig ble bygd i 1971.

Om den såkalte «Communalgården», se Kulturbindet, s. 434. Den er nå (1980) revet og lagret i kirkestallen. Det er meningen å sette den opp igjen, men plasseringen er ennå ikke bestemt.

Pr. 1/1 1970 besto bebyggelsen av prestebolig, forpakterbolig, driftsbygning samt 6 mindre bygninger. Samlet brannforsikringssum var kr. 977 000.»

Utdrag fra Andebu fortidslags 100 årsberetning.

«17. mars 192 ble det holdt styremøte på Tingvoll. Grunnen var en oversendt sak fra kommunen, som gjaldt riving av «Communalstua» på Andebu prestegård. Etter en lengere vurdering kom en fram til at en ville følgende uttalelse. «Fortidslaget styre mener at gården har historisk verdi for bygda og ber derfor formannskapet legger fram saken fram for fylkeskonservator, eventuelt riksantikvar»

På styremøtene i 70-årene gikk «Communalstua» igjen som sak på flere møter. Det endte med at kommunestyret vedtok at bygningen skulle rives, men at materialene til selve «Communalstua» skulle tas vare på og lagres. Slik at den kunne bygges opp et annet sted. Flere muligheter var inne i bilde, blant annet å bygge den inn i utvidelsen av Herredshuset.

Tore Nøss ble anmodet og tok på seg arbeidet med rivingen.

Da tida kom. Ble det også han som fikk ansvaret for å bygge stua opp igjen.

Resultatet ble at den skulle få plass ved Gulli nedlagte skole, som nå var blitt bygdas skolemuseum

Fortidslaget påtok seg, som dugnad, å maleutvendig og å pusse opp og male innvendig. Det ble lagt ned mange timer dugnadsarbeide. Til gjengjeld skulle Fortidslaget få disponere stua til sine møter.»